בחירת סינמטק הרצליה - אפריל

מרד הנעורים – A Rebel Without a Cause

יום שבת | 5.4 | 17:00

(ארה"ב, 1955) דרמה
האם זהו סרטו הטוב ביותר של ג'יימס דין? ניקולס ריי, מגדולי הבמאים של שנות ה-50' ("ג'וני גיטאר"), משתמש בקלישאות ז'אנר סרטי הנעורים ומצליח להפיח בהן חיים חדשים בסרטו "מרד הנעורים" (בעל השם הסמלי), הודות לשימוש באסתטיקה אקספרסיוניסטית וכמובן תוך ניצול הערגה ההדדית שנרקמה בין שלושת כוכביו: ג'יימס דין, נטלי ווד וסאל מינאו. העלילה, סטנדרטית לכאורה: מתבגר חסר מנוחה מבית טוב לא מצליח להתרחק מצרות, מסתבך עם חברה רעה עד לטרגדיה הבלתי נמנעת. מה שהופך את הסרט לכה עוצמתי הוא האמפתיה שלה זוכה כל דמות, כולל ההורים שהם ספק אדישים, ספק חסרי אונים.

במאי: ניקולס ריי
שחקנים  ג'ֵיְמְס דִּין,  נַטָלִי וּוּד, סָאל מִינֵאוֹ
(111 דק', אנגלית; תרגום לעברית)

סיפור הפרברים – West Side Story

יום שישי | 11.4 | 21:00

(ארה"ב, 2021) מוזיקלי
ניו יורק, שנות החמישים של המאה הקודמת. קרב רחוב מתמשך מתנהל בין כנופיית "הסילונים" הלבנה לכנופיית "הכרישים" הפורטוריקנית על רקע תהליכי ג'נטריפיקציה מוקדמים, שבהם נהרסות שכונות ישנות לטובת פרויקטים חדשים של התחדשות עירונית. בתוך מציאות זו של הגירה והדרה, טוֹנִי ומָרִיָה מתאהבים למרות השתייכותם לצדדים היריבים. סטיבן ספילברג, יחד עם התסריטאי טוני קושנר, מציע קריאה מחודשת ורלוונטית של היצירה הקלאסית, המדגישה את תמות הגזענות המערכתית, מעמד הנשים וההדרה החברתית-כלכלית. תוך שמירה על המוזיקה הנצחית של ליאונרד ברנשטיין והטקסטים המבריקים של סטיבן זונדהיים, הגרסה החדשה מעמיקה את הדמויות הלטיניות ומעניקה להן קול אותנטי יותר. הכוריאוגרפיה המקורית של ג'רום רובינס זוכה לפרשנות מרעננת, וספילברג יוצר אדפטציה קולנועית מפעימה ומלכותית המזכירה מהו קולנוע הוליוודי גדול. ריטה מוֹרֵנוֹ, שגילמה את אניטה בגרסה המקורית, גונבת את ההצגה בתפקיד חדש שנכתב במיוחד עבורה, לצד הופעות מרשימות של מַייק פַייסְט בתפקיד "ריף" ואַרִיאַנָה דֶבּוֹס בתפקיד "אניטה".

במאי: סְטִיבֶן סְפִּילְבֶּרְג
שחקנים: אַנְסֶל אֶלְגוֹרְט, רֵייצֶ'ל זֶגְלֶר, אַרִיאַנָה דֶבּוֹס, רִיטָה מוֹרֵנוֹ
(156 דק', אנגלית; תרגום לעברית)

בלתזאר – Au Hasard Balthazar

יום רביעי | 16.4 | 20:30

(צרפת, 1966) דרמה
מעשה בחמור תמים בשם בַּלְתַזַאר, העובר בין בעלים שונים – חלקם טובי לב וחלקם אכזריים – אך כולם מונעים ממניעים שהם מעבר להבנתו. חייו של החמור מתנהלים במקביל לחייה של מָארִי, נערה עדינה וטובת לב שהייתה בעליו הראשונים. שניהם נושאים בחובם את חטאי האנושות: הוא באילמותו האצילה, היא בתמימותה השברירית. דרך גורלם המשותף חוקר בְּרֶסוֹן (מגדולי הבמאים בכל הזמנים) את משמעות הסבל האנושי, החמלה והגאולה. בסגנון קולנועי ייחודי ומינימליסטי, המבוסס על קומפוזיציות מדויקות, עריכת סאונד לא שגרתית, ומשחק לא אקספרסיבי, בונה בְּרֶסוֹן משל רב-עוצמה על תום וטרנסצנדנטיות. הסרט מעוצב כאיקונוגרפיה נוצרית, בה דמותו של בלתזאר מתפקדת כמטאפורה לישו, סופג את הרוע בשתיקה ומקבל את גורלו בהשלמה אצילית. לצד פשטותו, הסרט רווי בעומק פילוסופי ובמראות קולנועיים בלתי נשכחים, שהפכו אותו לאחת מפסגות הקולנוע העולמי.

במאי: רוֹבֶּר בְּרֶסוֹן
שחקנים: אָן וְיָאזֶמְסְקִי, וַלְטֶר גְרִין, פְרַנְסוּאָה לַאפַרְז'
(95 דק', צרפתית; תרגום לעברית)

זוכה פרס הביקורת הבינלאומית ופרס OCIC בפסטיבל ונציה 1966

הקשר הצרפתי – The French Connection

יום שישי | 18.4 | 21:00

(ארה"ב, 1971) מתח
ג'ִימִי "פּוֹפָּאי" דוֹיל, בלש מחוספס במחלקת הסמים של משטרת ניו יורק. הוא מוצג לרוב כ"שוטר הרע", סוכן תקיף ולא קונבנציונלי, הרחוק משאיפות גבוהות. כאשר מידע מודיעיני מצביע על משלוח גדול של הרואין העושה את דרכו מצרפת לניו יורק, פופאי ושותפו בָּאדִי רוּסוֹ נכנסים למרדף מתוח אחר ברון סמים צרפתי מעודן בשם אַלַאן שַׁרְנְיֶה. המרדף הופך לאובססיה אישית עבור דויל, שיעשה הכל – כולל חריגה מהחוק – כדי להשיג את מטרתו. הסרט, הזוכה באוסקר לסרט הטוב ביותר, כולל סצנות אקשן שנחקקו בזיכרון הקולנועי הקולקטיבי ומצוטטות ללא הרף, ובהן סצנת מרדף מפורסמת בין רכבת תחתית למכונית. אך מעבר למתח וסצנות הפעולה, "הקשר הצרפתי" מציג תמונה מורכבת וקודרת של ניו יורק ושל השוטרים הפועלים בה. פרידקין ("מגרש השדים"), בגישתו הקשוחה והריאליסטית, בוחן את העמימות המוסרית של פעולות המשטרה, את הגבול הדק שבין שוטר לפושע, ואת המחיר האנושי של אובססיה. ג'ין הקמן בהופעה פורצת דרך כפופאי, מציג דמות בלתי נשכחת שהפכה לאב-טיפוס של שוטר קשוח בקולנוע האמריקאי.

במאי: וִילְיָאם פְרִידְקִין
שחקנים: ג'ִין הָאקְמָן, רוֹי שָׁיידֶר, פֶרְנַנְדוֹ רֵיי
(104 דק', אנגלית; תרגום לעברית)

זוכה 5 פרסי אוסקר, כולל סרט, בימוי ושחקן ראשי, 1972

בוקר טוב, בבילוניה – Good Morning Babilonia

יום שבת | 19.4 | 20:30

(איטליה, 1987) דרמה תקופתית
בראשית המאה העשרים, משפחה של אומני שיש וטיח מטוסקנה שהתמחתה במשך דורות בשיפוץ ושימור כנסיות, נקלעת למשבר כלכלי חמור. שניים מבין האחים, אַנְדְרֵאָה ונִיקוֹלָא, מחליטים לעזוב את המולדת ולחפש מזל בארצות הברית. המסע מוביל אותם לקליפורניה, שם מגיע המפנה הדרמטי בחייהם: בזכות כישרונם יוצא הדופן וידיהם המיומנות, הם מתקבלים לעבודה בתעשיית הקולנוע הצעירה של הוליווד ומתחילים לבנות תפאורות מרהיבות עבור דֵיוִיד וּוֹרְק גְרִיפִית', מחלוצי הקולנוע האמריקאי והבמאי הנודע של הסרטים "הולדת של אומה" ו"אי-סובלנות". האחים מתאהבים בשחקניות יפהפיות ומצליחים להפוך את אמנותם העתיקה לחלק בלתי נפרד מהאמנות החדשה של הקולנוע. אולם ההצלחה והאושר הם זמניים – פרוץ מלחמת העולם הראשונה מאלץ את האחים לחזור לאירופה ולהילחם משני צדי החזית. הטרגדיה של המשפחה המפוצלת משקפת את הניגוד בין עולם ישן לחדש, בין אירופה לאמריקה, ובין מסורת לקדמה. הסרט, הנחשב לאחת מיצירות המופת של האחים טַבִּיָאנִי, הוא הצדעה לאמנות הקולנוע, לאמנות, ולקשרי משפחה. בסגנונם הוויזואלי המובהק, האחים טביאני משרטטים פורטרט עשיר ופיוטי של תקופה, תוך שזירת סיפור אישי בתוך ההיסטוריה הגדולה של המאה העשרים.

במאים: פָּאוֹלוֹ טַבִּיָאנִי, וִיטוֹרִיוֹ טַבִּיָאנִי
שחקנים: וִינְסֶנְט סְפָּאנוֹ, ז'וֹאָקִים דֶה אַלְמֵיידָה, גְרֶטָה סְקַאקִי
(117 דק', אנגלית, איטלקית; תרגום לעברית)

רומא עיר פרזות – Rome, Open City

יום חמישי | 24.4 | 20:30

(איטליה, 1945) דרמה
רומא, 1944, העיר מוכרזת כ"עיר פתוחה" אך סובלת מדיכוי אכזרי מצד הנאצים. תושביה נאבקים על הישרדותם ועל כבודם. במרכז הסרט עומדים שני סיפורים: האחד עוסק בפִּינָה (אַנָה מַנְיָאנִי בתפקיד שהפך אותה לכוכבת בינלאומית), אישה פשוטה ועזת נפש עומדת להינשא לחבר במחתרת האנטי-פאשיסטית שנרדף על ידי הגסטאפו. האחר עוסק בכומר מקומי (אַלְדוֹ פַבְּרִיצִי) המסתיר לוחמי מחתרת ומסייע לפעילותם, תוך התמודדות עם הדילמה המוסרית של נאמנותו הכפולה – לכנסייה ולמאבק נגד הכובש. תוך שימוש במצלמה בסגנון חצי-תיעודי, שחקנים חובבים לצד מקצועיים, ולוקיישנים אותנטיים בעיר החרבה, יצר רוֹבֶּרְטוֹ רוֹסֶלִינִי את אחת מאבני היסוד של הניאו-ריאליזם האיטלקי. הסרט צולם במהלך ימיה האחרונים של המלחמה (חלק מהתסריט נכתב עוד תחת הכיבוש הנאצי), באמצעים דלים ובתנאים קשים, מה שהעניק לו אותנטיות רגשית ואמינות היסטורית חסרת תקדים. "רומא עיר פרזות" הוא הסרט הפותח את "טרילוגיית המלחמה" של הבמאי (כל הסרטים יוצגו בסינמטק הרצליה בחודשים אפריל ומאי). הוא זכה להצלחה עצומה בעולם, הוביל לתנועה קולנועית חדשה, וחיזק את תפיסת הקולנוע ככלי לביטוי אמנותי ופוליטי-חברתי.

במאי: רוֹבֶּרְטוֹ רוֹסֶלִינִי
שחקנים: אַנָה מַנְיָאנִי, אַלְדוֹ פַבְּרִיצִי, מַרְצֶ'לוֹ פַּלְיֶירוֹ
(103 דק', איטלקית; תרגום לעברית)

הקשר הצרפתי 2 – French Connection II

יום שישי | 25.4 | 21:00

(ארה"ב, 1975) מתח
ג'ִימִי "פּוֹפָּאי" דוֹיל, הבלש הקשוח ממשטרת ניו יורק, מגיע למרסיי שבצרפת כדי להשלים משימה בלתי גמורה: לכידתו של סוחר הסמים הערמומי אַלַאן שַׁרְנְיֶה, שהצליח להתחמק מידיו בניו יורק ארבע שנים קודם לכן. בהגיעו לעיר הנמל הצרפתית, דויל מוצא את עצמו בשטח זר ועוין – הוא אינו דובר את השפה, מנהגי המקום זרים לו, והוא נאלץ לעבוד עם משטרת מרסיי בראשות מפקד צרפתי קשוח שרואה בו נטע זר ומפריע. בניגוד מוחלט לסרט הראשון, שהתאפיין בפעולה מתמדת ואנרגיה קדחתנית, הסרט השני מתמקד במצוקה האישית והבידוד של דויל בסביבה עוינת. כאשר הוא נחטף על ידי אנשיו של שרניה, שממכרים אותו בכפייה להרואין ונוטשים אותו כמכור סמים חסר אונים, דויל נאלץ להתמודד עם גמילה מייסרת ועם תהליך איטי של שיקום. אך הנחישות האובססיבית שלו לתפוס את שרניה לא מרפה, והוא יוצא למסע נקמה אפל וקטלני במיוחד. ג'וֹן פְרַנְקֶנְהַיימֶר ("המועמד ממנצ'וריה") לוקח את דמותו של פופאי דויל למחוזות אפלים ואישיים יותר מאשר בסרט הראשון. ג'ִין הָקְמָן חוזר לתפקיד שהפך אותו לכוכב ומגיש הופעה עוצמתית ורבת פנים – מהשחצנות הבוטחת של תחילת הסרט, דרך ההתמוטטות הפיזית והנפשית בסצנות הגמילה, ועד לנחישות חסרת הרחמים של הסיום. פֶרְנַנְדוֹ רֵיי גם הוא חוזר כשרניה, והכימיה המסוכנת בין שני היריבים היא אחד ממוקדי העניין בסרט.

במאי: ג'וֹן פְרַנְקֶנְהַיימֶר
שחקנים: ג'ִין הָקְמָן, פֶרְנַנְדוֹ רֵיי, בֶּרְנַארְד פְרֶסוֹן
(119 דק', אנגלית; תרגום לעברית)

מצחצחי הנעליים – Shoeshine

יום שבת | 26.4 | 17:00

(איטליה, 1946) דרמה
פַּסְקוּאַלֶה וג'וּזֶפֶּה הם שני נערים יתומים המתפרנסים מצחצוח נעליהם של חיילים אמריקאים ברומא אחרי מלחמת העולם השניה. הם חולמים לחסוך די כסף כדי לקנות סוס לבן שראו בשוק. כאשר הם מסתבכים במעשה רמאות, הם נעצרים ונשלחים למוסד לעבריינים צעירים. שם, בעולם אכזרי של כללים נוקשים, שחיתות מוסדית, ומאבקי כוח בין האסירים הצעירים, היחסים ביניהם מדרדרים בצורה טרגית. וִיטוֹרְיוֹ דֶה סִיקָה, אחד מגדולי הבמאים של תנועת הניאו-ריאליזם האיטלקי, יוצר סרט שמתאר בעוצמה את מצוקת הילדים ואת ההזנחה החברתית בתקופה של שיקום לאומי. הסרט נולד בעקבות מפגש אמיתי של דה סיקה עם שני ילדים מצחצחי נעליים ברחובות רומא, וסיפורם הובא לתסריטאי המהולל צֶ'זַארֶה זַוַואטִינִי. באחת מההחלטות המרכזיות של הניאו-ריאליזם, דה סיקה ליהק שני נערים לא מקצועיים לתפקידים הראשיים – את רִינַאלְדוֹ סְמוֹרְדוֹנִי מצא באודישנים ואת פְרַנְקוֹ אִינְטֶרְלֶנְגִי איתר ממש ברחוב. סרט זה זיכה את דה סיקה באוסקר מיוחד (לפני שהייתה קטגוריית "הסרט הזר הטוב") וסלל את הדרך לסרטו הגדול הבא, "גונבי האופניים". אורסון וולס, שהתפעל מהיצירה, אמר עליה: "הקרנתי לאחרונה את 'מצחצחי הנעליים', המצלמה נעלמה, המסך נעלם, ונותרו החיים עצמם…".

במאי: וִיטוֹרְיוֹ דֶה סִיקָה
שחקנים: רִינַאלְדוֹ סְמוֹרְדוֹנִי, פְרַנְקוֹ אִינְטֶרְלֶנְגִי, אַנְיֶלוֹ מֶלֶה
(91 דק', איטלקית; תרגום לעברית)