הקולנוע: אתמול, היום ומחר

בקורס זה נצלול אל תחנות מפעימות ויוצאות דופן שהפכו את הקולנוע לאמנות המרגשת שהיא.  נגלה זרמים, כוכבים ויוצרים ששינו את השפה הקולנועית ומשפיעים על הסרטים שאנו צופים עד עצם היום הזה.

בכל מפגש נכיר לעומק סגנון קולנועי אחר, נדבר על ההקשר ההיסטורי-חברתי שבו הסגנון צמח, נכיר את היוצרים והמאפיינים המרכזיים שלו ונבין את המשמעויות הפילוסופיות והעמוקות של הבחירות האמנותיות. למעשה, בקורס הזה נכיר את הכלים עימם אמנות הקולנוע עוזרת לנו לחשוב על העולם ולתת ביטוי לצדדים שונים של ההוויה האנושית. איך הקולנוע למד לתת ביטוי לרגשות, מחשבות, מציאות חברתית ופנטזיות מקוריות.

בנוסף, המסע ייקח אותנו לתרבויות, מדינות ואזורים שונים בעולם, ונגלה כיצד כל אחד מהם תרם את תרומתו לשפה החזותית האוניברסלית שאנו מכירים היום. זהו קורס קולנוע שישלב היסטוריה, אמנות ופילוסופיה כדי להגיע להבנה עמוקה יותר של שפת הקולנוע.

לאחר כל הרצאה תהיה הזדמנות לצפות בסרט מרגש במחיר מוזל.

לרכישת מנוי רגיל ב- 450 ש"ח – לחצו כאן

לרכישת מנוי לאזרחים ותיקים ב- 350 ש"ח – לחצו כאן

לרכישת מנוי מוזל למנויי הסינמטק ב- 350 ש"ח – נא להתקשר לקופות

מפגש ראשון:
המצאת הקולנוע: האחים לומייר, ז'ורז' מלייס והקולנוע בין אמנות לספקטקל
עם הולדת הקולנוע נולדו גם האופציות המהותיות שלו: קולנוע כבידור המציע עולמות קסומים, אפקטים ופנטזיה. וקולנוע כאמנות המעניקה לנו מבט עמוק וייחודי על המציאות כדי לאפשר לנו להבין טוב יותר את העולם שאנו חיים בו. מהמצאת הקולנוע ועד סרטי גיבורי-על וקולנוע איראני מינימליסטי.

מפגש שני:
מסורת המלודרמה – מגריפית' ועד אלמודובר
החיפוש אחר הרגש בקולנוע משתמשים בכלים של המלודרמה. נראה כיצד הגילוי של השימוש בקלוז-אפ על ידי חלוצי הקולנוע התפתח לשפה של רגש, צבע וביקורת חברתית שהיוו את הבסיס הסגנוני לאחד מגדולי במאיי ימינו, פדרו אלמודובר.

מפגש שלישי:
האקספרסיוניזם הגרמני כמקור הסרט האפל – הקולנוע מצלם את הלא מודע
המצלמה מצלמת את ה"חוץ", אך יוצרי האקספרסיוניזם הגרמני משנות ה-20 של המאה העשרים ניסו להשתמש בעדשת הקולנוע כדי לצלם תחושות פנימיות, דחפים, מחשבות ועוד. בזכות הכלים שפיתחו כדי לתת ביטוי אל הלא מודע והדחפים האפלים ביותר של בני האדם, סרטי מתח בני ימינו מקבלים טוויסט מפתיע שהופך אותם למהנים ומהפנטים יותר.

מפגש רביעי:
הקולנוע ההוליוודי קלאסי – צמיחתם של הז'אנרים הגדולים בתקופת הניו-דיל.
במהלך שנות ה-30 של המאה העשרים, ובעת משבר כלכלי עמוק, הוליווד פרחה, ובפרץ יצירתי הפיחה חיים בז'אנרים האהובים עלינו עד עצם היום הזה: המיוזיקל, סרט האימה, סרט הפשע, הקומדיה הרומנטית והקומדיה האנרכיסטית, כולם נולדו מתוך רצון להסביר את הייאוש, להפיג אותו ולהעניק תקווה לאומה שלמה.

מפגש חמישי:
היצ'קוק ואמנות המתח בקולנוע
אין צורך להציג את אמן המתח הגדול של הקולנוע. אך מהו הסגנון ההיצ'קוקי הייחודי? כיצד הוא שינה את האופן שבו אנו מספרים סיפורי מתח? ואילו תפיסות עולם מסתתרות מאחורי שיטות הסוספנס הייחודיות שלו? במפגש זה נדבר על היצ'קוק, ג'יימס סטיוארט, אמריקה של שנות ה-50 והמשבר המוסרי שלאחר מלחמת העולם השנייה.

מפגש שישי:
מודרניזם וסרטי האיכות – האם הקולנוע הוא אמנות?
האם הקולנוע יכול לייצר יצירות אמנות גדולות כמו החמישית של בטהובן, או המונה ליזה של דה וינצ'י? אולי היום זה ברור מאליו, אך בשנות ה-50 של המאה העשרים התשובה לא הייתה חד-משמעית. בזכות במאים כמו ברגמן, אנטוניוני ויוצרי הגל החדש הצרפתי, הקולנוע תבע את מקומו במשפחת האומנויות והוכיח כי מורכבות ועומק לא זרים לו. במפגש נגלה כיצד המודרניזם הקולנועי הציב את הבסיס לסרטי האיכות האהובים של ימינו.